Sfeer is een sleutelwoord binnen mijn werk. 
Ik heb geen concept of een specifiek thema. Sferen kunnen bijvoorbeeld verwijzen naar herinneringen, conflicten of idealen. Het beeld is leidend en kan dus over alles gaan; over een bepaalde vorm die ik boeiend vind, of over een (gedachte)patroon of over een zekere uitstraling van iets. Soms heb ik wel behoefte aan een bepaald thema; een portret, object of een ruimte maar deze zijn eerder dragers, verbeeldingen van sferen. In mijn zwart wit tekeningen werk ik naar de diepte; de beperking en dichtheid van het tekenen, het rustige beeld, zorgen voor een meditatieve concentratie die mij een gevoel van ‘leegte’ en rust geeft.
Maar ik hou er ook van om te spelen met vormen en kleuren, zomaar om te kijken wat er ontstaat zoals in mijn kleine schilderwerken. Daarbij is de vrijheid dat alles mogelijk is en alles kan dienen om te schilderen van belang. Soms wordt het een heel serieus spel waarbij ik zoek naar iets wat voor mij wezenlijk is; het is een (sfeer)beeld dat er al is, het wacht daar om te voorschijn te worden geschilderd. Als het lukt zijn het beeld en ik één... een soort herkenning; verrassend en vanzelfsprekend tegelijkertijd,
Is dát de werkelijke drijfveer waarom ik schilder; voor het samenvallen, de eenwording met het beeld, die sfeer.. ? Of gaat het om het spel, het proces?    
Elsa Hartjesveld

De meeste foto's op deze site zijn gemaakt door Rob Kollaard en Hein van Liempd, sommigen door mijzelf.