Ars&Art is een restauratieatelier dat in 1998 is opgericht door Winfried Zwetsloot, een professioneel opgeleid restaurator die nu ruim 30 jaar in het vak zit.

Sinds begin 2000 werk ik geregeld samen met Ars&Art.

 

Ars&Art houdt zich bezig met het restaureren en conserveren van oude en hedendaagse schilderijen, zowel werken op paneel als doek, in acryl- en olieverf.

Wij restaureren schilderijen voor o.a. Heden, Kpmg, m d d en diverse andere bedrijven en particulieren.

Daarnaast hebben wij jarenlange ervaring met het afhandelen van schades voor diverse verzekeringsmaatschappijen.

 

Ars&Art is deskundig in het restaureren van schade ten gevolge van transport, schade toegebracht door derden, schade die is ontstaan door wisselende klimatologische omstandigheden alsmede schade door ouderdom van een kunstwerk.

 

Het spreekt voor zich dat wij reversibel (de restauratie kan ongedaan gemaakt worden) werken en dat wij op de hoogte zijn van de nieuwste technieken.

 

Wij zijn ons bewust van de moeilijke afweging die ontstaat wanneer je de restauratiekosten afzet tegen de waarde van een kunstwerk.

Door onze kennis, jarenlange praktijkervaring, nauwe samenwerking binnen een klein en efficiënt team alsmede door gebruik van professionele apparatuur en materialen zijn wij in staat kwalitatief hoogwaardige en betaalbare restauraties uit te voeren die in verhouding staan tot de waarde van het betreffende werk.

 

Met andere woorden; een restauratie hoeft lang niet altijd zo duur te zijn als men zou denken.

 

Wij kunnen op locatie de schade opnemen en een offerte uitbrengen, het kan echter ook noodzakelijk zijn de schade in ons atelier te onderzoeken.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Ars&Art:  www.ars-art.nl

 

 

 

 

Hieronder een nieuwsbrief van Ars&Art met daarin;

  1. tips
  2. een restauratieverslag
  3. conserveringsadvies

Wist u dat ...

  • Ars&Art gratis en vrijblijvend op locatie komt kijken? In de meeste gevallen kunnen wij een indicatie van de restauratiekosten geven.
  • het soms noodzakelijk is om voor de verzekering een degelijk schaderapport en restauratievoorstel in te dienen? Wij rekenen daarvoor €150,- excl. btw. Indien de restauratie wordt uitgevoerd brengen wij dit bedrag niet in rekening.
  • Ars&Art in staat is kwalitatief hoogwaardige èn betaalbare restauraties uit te voeren die in verhouding staan tot de waarde van het kunstwerk?

tip:

Heeft u een schilderij met een scheur(tje)? Wacht dan niet te lang met de restauratie.
In de loop der tijd ontstaat er namelijk spanning rond de beschadiging waardoor het steeds moeilijker wordt de zijden van de scheur weer goed op elkaar te laten aansluiten.
Veel voorkomende kleine beschadigingen kunnen gerepareerd worden zonder het volledige doek te doubleren.


 

restauratieverslag
detail winkelhaak

Graag willen wij u kennis laten nemen van onze werkzaamheden in het restauratieatelier; dit keer een verslag van een hedendaags schilderij;

afmeting; 2 m. x 2.80 m.
techniek; acrylverf op linnen

winkelhaak

Om privacy redenen tonen wij slechts details van het schilderij.
Dit schilderij maakt deel uit van een bedijfscollectie. Het is van de muur gevallen waarbij het een scherp object/meubel heeft geraakt.
Behalve het doek is tijdens de val ook het houten spanlat beschadigd. Een deel van het spanlat moest dus worden vervangen.
De lange zijde van de winkelhaak, 18 cm., bevindt zich precies op de omslag van het doek, dus op de rand van het schilderij. De lengte van de korte zijde aan de voorkant is 6 cm. Voordat we met de restauratie konden beginnen hebben we eerst het hele doek van het spanraam afgehaald.

gewichten/vlakken

De volgende stap was het vlakken van het doek. Door de val zijn er behalve de winkelhaak ook bobbels en deuken ontstaan. Door deze licht te bevochtigen en onder druk te zetten worden tijdens het drogen de vervormingen weggenomen. Ook de vervormde draadjes linnen rond de scheur worden licht bevochtigd en in hun oorspronkelijke vorm recht gelegd.
Meestal gebruiken we zakjes met zand om gewicht te maken.

lijmen scheur

Nadat het doek gevlakt is worden de loszittende vezels linnen weer aan elkaar gelijmd. Daarbij probeer je de structuur van het linnen te volgen en waar mogelijk de draden weer te weven. Met behulp van een warme spatula worden de linnen vezels met nylonpoeder aan elkaar gelast.

IMG_2141.JPG

Het bijzondere van deze restauratie is de randdoublering die we hebben aangebracht.
De lange zijde van de winkelhaak bevindt zich precies op de rand van het doek, dus waar het doek de omslag maakt. Dit gebied moest extra verstevigd worden; het lijmen van de linnen draden volstond niet.
Wij hebben een randdoublering over de gehele rechterzijde van het doek aangebracht. Dit is gedaan d.m.v. een BEVA-film. Deze lijmsoort is ontwikkeld door Gustav Berger. Het voordeel van deze lijm is dat ze sterker is dan een hars/was doublering en weer verwijderd kan worden (*reversibel).
Tevens hebben we de korte zijde van de winkelhaak verstevigd. Dit is gedaan door met extra linnen draden bruggen te slaan over de scheur.

*reversibel: hedendaagse restauratoren werken vanuit de ethiek dat alle ingrepen aan een kunstwerk ongedaan gemaakt moeten kunnen worden.
 

Naamloos 4.png

Nadat de achterzijde was verstevigd kon er aan de voorzijde van het doek gewerkt worden.
Door de val zijn er stukjes verf weggeslagen en lacunes in het verfoppervlak ontstaan. Deze hebben we opgevuld met een was/hars combinatie met pigmenten op kleur. Daarna zijn ze afgesloten met een laagje spiritus-vernis.



 

nr 2.png

Tenslotte konden we de retouche aanbrengen.
Met behulp van een microscoop, de loepbril en een dun penceeltje is het mogelijk om heel precies kleine puntjes te zetten alleen daar waar nodig om het geheel weer in de juiste kleur te krijgen.
Deze plekken zijn in overleg met de klant op kleur gebracht met pigmentpoeder en paraloid B 72 in oplossing. 

lijmklemmen.png

En als laatste..
Voordat wij het doek weer konden opspannen hebben we het beschadigde deel van het spanlat vervangen.


 

conservatie advies


Het is belangrijk om schilderijen onder de juiste conditie te bewaren en te exposeren zodat ze zo lang mogelijk geconserveerd blijven.

Zo zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden; temperatuur, luchtvochtigheid en licht.
 
  • De temperatuur in de omgeving van het schilderij dient zo constant mogelijk te zijn en is optimaal rond 18 graden Celsius. Schommelingen in temperatuur hebben invloed op de luchtvochtigheid en doen materialen krimpen en uitzetten. Plaats kunstwerken nooit boven een warmte- of koudebron.
  • Een olieverfschilderij kan het beste bewaard worden bij een relatieveluchtvochtigheid van minimaal 45% en maximaal 60%. Er dient zo min mogelijk schommeling in de Relatieve Luchtvochtigheid te zijn (maximaal 2% per uur en 3% per etmaal). Hang schilderijen niet op een koude buitenmuur. Zo voorkomt men vocht en condensatie, men kan eventueel blokjes aanbrengen tussen de muur en het schilderij om de ruimte te vergroten.
  • Directe blootstelling aan teveel licht, infrarood licht en UV-stralen moet worden voorkomen. Het schilderij mag dus nooit in het volle zonlicht hangen. 

 


Heeft u vragen over conservatie of restauratie? 

Ars&Art geeft advies op maat.
U kunt ons gerust bellen, wij komen zonodig op locatie kijken.




Met vriendelijke groeten,


Elsa Hartjesveld & Winfried Zwetsloot



t: 06 26.38.48.85   06 20.60.91.77

w:  www.ars-art.nl

m : info@ars-art.nl