Het werk van Elsa Hartjesveld bestaat hoofdzakelijk uit tekeningen en schilderijen. Soms maakt zij ook ruimtelijk werk. Aan haar schilderijen lagen aanvankelijk vooral persoonlijke herinneringen en ervaringen ten grondslag. Bloemen, planten en organische vormen, desolate landschappen, lege kamers en matrassen, jurken, kettingen, dieren, een koelkast of een wasbak, maar ook caravans, barbies en poedels en portretten van haar familieleden zijn thema's die werden (en worden) gebruikt in haar schilderijen. Deze onderwerpen vormden het medium waardoor gevoelens en denkbeelden werden uitgebeeld. Bijvoorbeeld met haar schilderijen van levensgrote barbiepoppen en strakgetrimde koningspoedels: daarin lijkt zij commentaar te willen geven op het artificiële karakter van de heersende schoonheidscultus.

Soms voldoet alleen al een vorm of een kleur van een object zozeer dat het een aanleiding vormt een werk te willen maken. Momenteel verbeeldt zij naast haar gebruikelijke schilderwijze ook een onderzoek inzake filosofische vraagstukken betreffende zowel het materiële als het immateriële, het verschijnen en verdwijnen van bewustzijnsvormen, de veelheid en verscheidenheid binnen de eenheid. Die beleving wordt vertaald via minimalistische technieken, tekeningen, vaak zonder kleur en binnen een basisvorm. Beperking in vorm of kleurgebruik vormt voor haar een uitdaging om tot de kern te komen.

 

Tekst door W. Lutz

 

 

  

Sfeer is een sleutelwoord binnen mijn werk.

Sferen kunnen verwijzen naar herinneringen, conflicten of idealen. Het beeld is leidend en kan over alles gaan; over een bepaalde vorm die ik boeiend vind, of over een (gedachte)patroon of over een zekere uitstraling van iets. Soms is er behoefte aan een thema; een portret, object of een ruimte maar deze zijn eerder dragers, verbeeldingen van sferen. In mijn zwart wit tekeningen werk ik naar de diepte; de beperking en dichtheid van het tekenen, het rustige beeld, zorgen voor een meditatieve concentratie die mij een gevoel van ‘leegte’ geeft.

Maar ik hou er ook van om te spelen met vormen en kleuren, zomaar om te kijken wat er ontstaat zoals in mijn kleine schilderwerken. Daarbij is de vrijheid dat alles mogelijk is en alles kan dienen om te schilderen van belang. Soms wordt het een heel serieus spel waarbij ik zoek naar iets wat voor mij wezenlijk is; het is een (sfeer)beeld dat er al is, het wacht daar om te voorschijn te worden geschilderd. 

 

Elsa Hartjesveld